Se menee niin, että jotkut asiat tapahtuvat vain
joissakin tietyissä paikoissa ja kulttuureissa - niin kuin Mongoliassa. Kuumaa khorkhog- lihatonkkaa ei kukaan kanna sisään lentokentän terminaalin
etuovesta Helsinki-Vantaan lentokentällä tai Washington DC:ssä. Siellä syödään
hampurilaisia terminaalin Mac Donaldsissa. Khorrhog- pönikän
lentokenttäterminaalin lähtöportilla voi nähdä vain Mongoliassa, tosin ei se
aivan joka päiväistä ole täälläkään - itsellenikin ensimmäinen kerta.
Khentein maakunnan Dadal Soumissa käydessämme
tunsin sukeltaneeni Kannaksen Karjalaan; puutalot ja pitsikoristeiset ikkunat
reunustivat teitä ja venäläiset harmaat "Burgan" (Qaz) autot
jyräsivät pölyisillä hiekkateillä. Mongolian pohjoisosassa asuu paljon burjat
– kansaa, ja monet heidän tapansa muistuttavat venäläisistä. Maisemaan kuuluu
myös enemmän puita kuin muualla Mongoliassa, sillä Siperian taigan eteläosa
ulottuu heidän alueilleen.
Tuuli oli puuskainen ja nostatti
pölypilviä saaden hampaat narskumaan kuin hiekkapuhalluksen jäljiltä. Khentein
maakunta on Tsinghis Khanin kotiseutua,
ja suuri valkoinen muistomerkki muistuttaakin suuren Khanin suurista ajoista. Olimme juuri syöneet Dadal Soumin
paikallisessa pikkukahvilassa lihanyyttejä suolateessä, lihaa ja paistettua
kananmunaa, kanankoipia sekä kuuluisaa burjatien leipää smetanan
kanssa. Tarkoituksemme oli lähteä lentokentälle, sillä kylässä vieraileva
sairaanhoitajaryhmä oli saanut koulutuksensa päätökseen, ja oli aika siirtyä
seuraavaan kohteeseen Lähetyslentäjien lentokoneen kyydillä. Kahden ja
puolen päivän aikana ensiapu - ja elvytyskoulutuksia järjestettäisiin viisi,
kahdessa eri kohteessa. Joku mainitsi kahvilasta lähtiessämme, että seuraavaksi
syömme khorkhogia. Luulin sen olevan vitsi.
Saavuimme lentokentän terminaaliin ja
valmistauduimme menemään koneeseen, kun autonkuljettajamme kaivoivat
lihapönikän jostain auton syövereistä ja hilasivat sen terminaaliin
kertakäyttölautasten ja leipien seuraamana. Khorkhog- hinkin kansi
avattiin, ja kuljettajat alkoivat tonkia metallipihdein sen sisuksia
lautasille. Lihan tuoksu houkutteli paikalle myös lentokentän henkilökunnan
syömätalkoisiin. Mongoliassa keittiö on perinteisesti naisten valtakuntaa,
mutta miehet osallistuvat usein khorkhogin valmistukseen.
Khorkhog on tyypillinen liha-piknikateria kun lähdetään päiväksi
maaseudulle, eikä sitä tarjoilla missään ravintoloissa. Se valmistetaan yleensä
jonkinlaisessa kannellisessa, metallisessa maitoastiassa. Tyyppillisesti liha on lammasta ja
se kypsennetään luineen, mutta se voi olla myös vuohen lihaa. Seassa on usein
myös sisäelimiä. Astiaan lisätään 10-20 nyrkin kokoista kiveä, jotka on ensin
kuumennettu, sekä vähän vettä. Lisäksi laitetaan sipulia ja perunoita. Ruokaa kuumennetaan nuotiolla tai hellalla, ja liha kypsyy kannellisessa astiassa useiden tuntien ajan kuumien kivien avustaessa kypsymisessä.
Kun khorkhog- astia avataan, myös lihan
seassa olevat nokiset ja kuumat kivet "tarjoillaan" syöjille. Kivet ovat
mustuneet astiassa rasvan ja kuumennuksen ansiosta; niitä pyöritellään
käsissä, ne kulkevat kädestä käteen ja niillä sanotaan olevan
terveydellisiä vaikutuksia. Luultavimmin veri ainakin kiertää paremmin
kuumia kiviä käsitellessä. Rituaalin päätteeksi kaikkien kädet ovat
nokiset ja rasvaiset - mikä luultavimmin on osa yhteistä hupia.
Lentäjät ulkona vilkuilivat kelloa ja olivat valmiina lähtöön. He yrittivät hoppuuttaa matkustajia parhaansa
mukaan koneeseen, koska ennen auringonlaskua piti matkalla vielä tehdä välilasku ja tankata Baruun
Ortin kaupungissa. Paikallisesta vieraanvaraisuudesta on
kuitenkin vaikea
kieltäytyä. Vuohenliha oli hyvin kypsennettyä ja pehmeää, vaikkakin
satunnaiset vuohen
karvat ja nahka omalta osaltani hieman vähensivät makunautintoa. Keskityinkin erityisesti perunoiden syöntiin, sillä ne olivat todella
maukkaita.
Aikansa matkustajia odoteltuaan Baatasukh, Royn radisti ja co-pilot, ilmestyi katsomaan mikä on homman nimi - vain huomatakseen, että matkustajat pyörivät
kuuman lihakattilan ympärillä rasva suupielistä valuen. Nokisia kiviä emme
lentäjien helpotukseksi tällä kertaa ehtineet pyörittelemään käsissämme, vaan
ne kasattiin kannen päälle pönikän viereen. Huomasin hymyn kareilevan Baatarsukhin
suupielissä, kun hän kohteliaasti hoppuutti väkeä matkaan, ja arvasin, että
loput lihat päätyisivät vielä koneeseen olipa miten kiire tahansa.
Arvaukseni ei ollutkaan väärä; koneeseen kavutessani huomasin leipäpussin jo
koneen lattialla, ja khorkhogin tuoksu leijui ilmassa.
Roy
oli täysin tietämätön terminaalissa vietetyistä lihakesteistä - ihmetteli vain mikä matkustajia viivyttää. Baatarsukh sen sijaan käveli koneeseen hymyillen tietoisena siitä, että illalla
lentäjätkin saisivat vielä osansa koneeseen päätyneistä lihoista.
Vieraanvaraiset burjat-isännät
työnsivät kainaloihimme vielä kokonaiset leivät ja toiseen käteen
puiset kukkavaasit, joista puskivat kuivatut vehnän varret symboloiden kasvua ja elämää.
Lentäjien helpotukseksi pääsimme ajoissa ilmaan. Heidän "riemukseen" koneen penkit olivat pian täynnä karisseita vehnänjyviä, mutta kukaan ei sentään tullut pahoinvoivaksi, vaikka vatsat repeilivätkin ruuasta ja lentokeli
oli melko puuskainen.
Illalla Sainshandin hotellissa huoneen puhelin
soi: Baatarsukh siellä soitteli kysyäkseen maistuisiko Royllekin khorkhog :)
|
Hauskat paikalliset tavat!!
VastaaPoistaMuistelin että ne khorhogin kivet kuumennettiin ennen pyttyyn laittamista polttamalla kuivunutta kamelinkakkaa.. Ajatus siitä toki toi oman lisänsä ruoan syömiseen.
Lisämausteet ei koskaan pahasta :)
VastaaPoista