Kohtaamisista opittua, osa yksi



Paikallisen tuttavani kanssa juttelimme kaikenlaista Mongolian yhteiskunnasta ja sosiaalisista haasteista. Keskustelimme mm. syistä, joiden vuoksi joudutaan vankilaan. "Naisilla siihen on kaksi syytä", hän kertoi: "oman aviomiehen puukotus kuoliaaksi kotiväkivallan seurauksena sekä varkaudet." Kotiväkivalta on yleinen ongelma Mongoliassa, mutta siihen ei usein haeta apua ajoissa. Vuoden 2017 helmikuussa Mongoliassa tuli voimaan uusi laki, jonka mukaan kotiväkivalta on rikollinen teko. Se toivottavasti tuo muutoksen parempaan, sillä BBC tietää kertoa että väkivaltaisia koteja on yksi kolmesta. Miesten päätymiseen vankilaan syyt ovat moninaisemmat, tuttavani jatkoi: "Varkaudet, petokset, maksamattomat lainat, väkivalta, tapot, juopottelun seurauksena tehdyt rikokset ... "

Keskustelimme katulapsista. Totesimme, että tilanne on parantunut niistä ajoista kun viimeksi asuimme Ulaanbaatarissa kuusitoista vuotta sitten. Silloin katulapsia oli huomattavasti enemmän ja he  asuivat talvisin viemäreissä maan alla lämpöputkiston kupeissa lämmitellen. Muistan, kuinka katolisten avustusjärjestö vei lapsille soppaa viemäreihin, ja monet muut suunnittelivat että niin pitäisi tehdä.  Tuttavani tiesi myös kertoa, että valtio maksaa nykyisin lapsilisää 18 ikävuoteen saakka ja vaikka raha on pieni, (alle 10 EUR/kk/lapsi), hänen mielestään sekin on auttanut perheitä.  Kyse voi olla myös siitä, että katulapset on ohjattu pois keskustasta muille alueille. Maanalainen lämpöputkisto tarjoaa kuitenkin yhä talvisin yösijan monille kodittomille.

Tuttavani  - keski-ikäinen nainen - sanoi kuuntelevansa paikallisradiosta perheohjelmia. Valpastuin ja kysyin miltä kanavalta sellaisia ohjelmia tulee ja hän vastasi "perheradiosta" (gerbuliin radio). Hän sanoi kuuntelevansa naisten ohjelmia sekä kotiväkivaltaa käsitteleviä ohjelmia. Hän kertoi myös kuuntelevansa niitä lähinnä vain autossa, koska hänellä ei ole muuta radiota.

Myöhemmin FM radiotalolla käydessäni sain idean, ja otin mukaani yhden Galcom radion. Nämä solarilla toimivat pikkuradiot on viritetty valmiiksi perheradion taajuudelle (104.5), eikä niillä voi muuta kuunnellakaan. Niitä jaetaan silloin tällöin potentiaalisille uusille kuuntelijoille. Tavatessamme uudestaan annoin tuttavalleni radion. Pyysin, että hän vastavuoroisesti antaisi palautetta ohjelmien tekijöille kuuntelemistaan ohjelmista. Jään odottelemaan mielenkiinnolla ... 

Kommentit

  1. Mahtava idea tuo radio! Ja se että sillä voi kuunnella vain 104,5!
    Hienoa että lapsiperheitä on alettu vähän huomioimaan lapsilisän keinoin. Toivottavasti se lisää lasten turvallisuutta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti