Keväisiä tuulia

Kevättä on ilmassa ja päivälämpötilat kipuavat pääkaupungissa jo 15C asteeseen. Kevät on kuitenkin yleensä tuulinen ja pölyinen - kuten tänään - ja maaseudun ongelmat ovat täälläkin monimuotoiset. Kirjoitan tällä kertaa lyhyesti Mongolian karjankasvatuksen ongelmista.

Mongolian 3,1 miljoonaisesta väestöstä noin 230 tuhatta perhettä saa elantonsa karjankasvatuksesta. Karjaa maassa on reilut 65 miljoonaa päätä, ja tänäkin talvena niistä menehtyi noin 700 000 - ei kuitenkaan onneksi päästy vuoden 2010 lukuihin, jolloin karjaa kuoli noin 9 miljoonaa (Reuters). Syyt ovat moninaiset: uuden sukupolven karjankasvattajien kokemattomuus, ylilaiduntaminen, karjan sisäsiittoisuus, kontrolloimaton maankäyttö ...  Rehua ei monesti hankita eläimille tarpeeksi, ja ulkona laiduntava karja on kovan talven jälkeen pakkasen ja nälän heikentämää - kuiva kesä voi olla elukoille lopullinen kuolinisku. Ilmastonmuutoksella lienee osuutensa asiaan täälläkin. Syksyllä lihan hinta tyypillisesti laskee, kun karjankasvattajat pyrkivät myymään karjaansa minimoiden kevättalven riskejä. Myös ostorehun tarve talveksi on pienempi, kun karjaa realisoidaan syksyllä.

Vuonna 2000 matkustelimme Royn kanssa enemmänkin Mongolian talvisella maaseudulla tutkailemassa karjakuolemien vaikutusta. Ongelmat ovat siis yhä samat.  Kuva niiltä reissuilta.

Kaupunkielämä ja sen tarjoamat palvelut  houkuttelevat karjasta elantonsa saavia muuttamaan pääkaupunkiin, missä asuntoja ei kuitenkaan ole tarjolla kaikkien kukkarolle sopivaksi. Maalta muuttaneet päätyvät tyypillisesti Ulaanbaatarin jurtta-alueille asumaan, mutta ne alueet eivät ole kaupungin lämmitysverkostoissa. Kivihiili ja kaikenlainen roska palaa lämmityksessä, ja jurttien talvilämmitys onkin suurin syy pääkaupunkin ilmansaasteille. WHO:n keskimääräinen vuosisuositus hengitykselle haitallisille hiukkaspäästöille (PM2.5) on 10 mikrogrammaa,  kun taas tammikuun viralliset lukemat UB:ssa olivat keskimäärin 206, Beijingissä 34 (Reuters). Kaupunkiin muutto ei välttämättä tuo parannusta elämään, vaan uudenlaisia haasteita. Saasteista johtuvia kuolemia on Mongoliassa vuosittain noin 4000, ja vuotuiset hiukkaspäästöjen suosituslukemat Mongoliassa ovat 8-14 kertaiset (WHO). 

Hyvää palmusunnuntaita!
Ilmanpuhdistaja
Mekin ostimme asuntoomme huonekasvien lisäksi ilmanpuhdistajan, mikä samalla myös kosteuttaa huoneilmaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole siihen mahdollisuutta, ja UNICEFin mukaan jokainen raskaus ja lapsi on alttiina saasteiden vaikutuksille: keuhkokuume, bronkiitti ja astma kiusaavat varsinkin pikkulapsia. Keskenmenot, lapsen matala syntymäpaino ja kohtukuolemat taas odottavia äitejä. Myös sikiön neurologisella kehityksellä ja äidin saasteille altistumisella on todettu yhteys.

Tällä viikolla luin lehdestä, että alle vuoden ikäisiä lapsia alettaisiin rokottaa keuhkokuumetta vastaan. Positiivista kehitystä. 


                        

Kommentit