Kaksikymmentäviisi tuntia myöhemmin perillä idässä

Lentoreitti Ugandasta kulkee Istanbulin ja Biskekin kautta ja kaksikymmentäviisi tuntia myöhemmin seisomme Buyant Ukhaan  kansainvälisellä lentokentällä Mongoliassa. Ugandan +27C vaihtuu -14C asteeseen, mikä on huomattavasti lämpimämpi kuin mitä olimme odottaneet. Kirgisian välilaskun aikana kaikki käsimatkatavarat vietiin terminaaliin, missä ne puolen tunnin jonottelun jälkeen läpivalaistiin.

Puolisen tuntia istuskelua terminaalissa ja samat laukut, kassit ja pussukat tungettiin taas koneen täpötäysiin tavaralokeroihin.
Suurin osa terminaalin kaupoista myi nestemäisiä ostoksia ja niistä jokunen litra päätyi matkustajien mukana koneen sisuksiin jatkolennolle Mongoliaan. Työllistävä vaikutus tuollakin aamuöisellä matkatavarashowlla maassa, missä töitä ei ole, ja jokaisen työikäisen haaveena on löytää töitä Venäjältä tai Kazakstanista.

Kuubalaisen Danielin ylläpätämästä ravintolasta nappaamme lounaaksi kuubalaiset voileivät. Taattua tavaraa. Daniel oli kaupungissa jo vuonna 1999.

Kävelyreittimme korealaiseen ostoskeskukseen kulkee kuivaan joenuomaan rakennetun jääveistoskokoelman ohi. Perheet ovat siellä viettämässä aurinkoista iltapäivää lastensa kanssa luistellen ja jääliukumäkeä laskien.  Pahvinpala liukurina näkyy toimivan, mutta säästelemme housujamme ja tyydymme ottamaan kuvia. Mongolit ovat taiteellisesti lahjakasta väkeä ja iltaa kohti jääveistokset saavat vihreän tai violetin valaistuksen.

Supermarketissa kuljemme elektroniikkahyllyjen välissä ja hypistelemme hiustenkuivaajia, silitysrautoja, ilmankostuttajia, huoneilmanputsaajia ja niiden yhdistelmiä.

Ehdin jo innostua huomatessani tarjouksessa olevan  ilmankostuttajan, kunnes Roy lakonisesti toteaa sen olevan riisinkeittimen. Minusta se näyttää aivan samanlaiselta vehkeeltä, ja jos sitä käyttää kansi auki, varmaan silläkin saa huoneilmaan höyryä aikaiseksi ... ilmankostutin jää kuitenkin ostamatta, eikä meistä tule riisinkeittimen onnellisia omistajiakaan. Riisin löytämiseen kaupasta venähtää aikaa, ja päädymme syömään japanilaisia udon nuudeleita naudanlihalla. Täydellä vatsalla riisikin löytyy hedelmäosaston kulmilta. 

Kotimatkalla ruokaostosten lisäksi oransseista muovikasseista sojottavat henkarit, lattiamoppi, kylpyhuoneen matot ja takkinaulakko. Kotona aivastelemme kuivaa huoneilmaa ja viritämme pattereiden päälle vesikulhot.







Kommentit