Nelisilmäinen koira


Mastiff - sukuinen Bankhar oli aiemmin oikeastaan ainoa koirarotu Mongoliassa. Mies, jurtta, hevonen ja koira olivat erottamaton näky Mongolian aroilla. Koira oli siellä sekä seuralaisena että lauman vartijana. 

Koira on "samaa henkeä" kuin ihminen ja koirat ovatkin ainoita eläimiä joille mongolit antavat nimen. Uskotaan, että seuraavassa elämässä ihminen voi syntyä koirana tai koira ihmisenä.  

Bankhar -koiralla on neljä silmää: kaksi vaaleampaa värilaikkua mustassa turkissa silmien yläpuolella ovat ne ylimääräiset kaksi. "Nelisilmäisen" Bankharin uskotaan katsovan kahdella ylimääräisellä silmällään henkimaailmaan. Koiran musta perusväri on suosituin; paimentolaiset pitävät mustasta "nelisilmäisestä" Bankharista siksi, että se on helppo erottaa kaksisilmäisestä sudesta. Lampaat sen sijaan eivät erota sutta ja mustaa Bankharia toisistaan, ja siksi pelkäävät sitä.

Olen joskus ihmetellyt kuolleita koiranraatoja kärpäsineen lähellä jurtta-asumusta. Miksei niitä ole haudattu? Kun koira kuolee, sen jäännökset perinteisesti jätetään ulos tai jonkun kukkulan laelle, missä se on lähempänä jumalaa ja henkiä. Koiralta leikataan talteen häntä, sillä jos se seuraavassa elämässä syntyy ihmisenä, ei tuloksena ole hännällinen ihminen.

Mitä Bankhar -koiralle sitten tapahtui Mongoliassa? Sosialistisena aikana (1920-90 -luvuilla) monet koirat laskettiin vapaaksi, kun maaseudun paimentolaiset pakkoasutettiin venäläisten toimesta ajan tyyliin maaseutukyliin, joissa oli peruspalvelut, kuten koulu ja sairaanhoito. Kulkukoirien määrä räjähti käsiin. Liikkeellä oli tarinoita koirien levittämistä taudeista ja muotiin tulivat myös Bankhar -turkikset. Sukupolvien tieto koiran pitämisestä ja opettamisesta lauman vartijaksi katosi.

Nykyisin puhdasrotuinen Bankhar on harvinainen myös siksi, että urbanisoituvassa Mongoliassa länsimaiset koirat soveltuvat paremmin kerrostaloihin. Uudet koirarodut, varsinkin Tiibetin Mastiff ovat paitsi syrjäyttäneet Bankharin, myös  sekoittuneet sen kanssa. 

Tiibetiläinen sukulaiskoira ei kuitenkaan sovellu laumojen vartijaksi lumileopardia ja susia vastaan. Nämä perinteiset lammaslauman viholliset ovat myös vähentyneet kovasti Mongoliassa, koska paimentolaiset ovat metsästäneet tai myrkyttäneet  niitä laumaansa suojatakseen. Lisääntynyt karjan määrä taas on saanut ne kilpailemaan samasta elintilasta. 
 
Mongolian Bankhar Dog -projektin tarkoitus on suojella ja elvyttää Bankhar -koiran asema paimentolaisten ja karjankasvattajien elämässä. DNA -testein testataan yksilöiden puhtaus ja uudet pennut sijoitetaan "töihin" maan eteläosissa asuvien paimentolaisten luo. Noin kahdenkymmenen perheen kanssa on tehty sopimus asiasta, ja koirat oppivat suojelemaan isäntäperhettään ja sen karjaa pienestä pitäen. Lauman vartijoina koirat pitävät sudet ja lumileopardit poissa, eikä niitä ole tarve paimentolaisten metsästää tai myrkyttää. 

En osaa sanoa ovatko näiden kuvien Bankharit kuinka puhdasrotuisia, mutta ihania ne ovat. Toivottavasti ne tekevät taas paluun, vaikka kaupunkien kerrostalokoiraksi ei Bankharista taida olla. 

Lähde: www.bankhar.org

Kommentit